Mange opplever at kommunen har vedlikeholdt veien i mange år, men plutselig er ansvaret overført til dem selv. Dette kan skyldes at veien er en såkalt "gråsonevei". Men hva betyr det egentlig?
Hva er en gråsonevei?
En gråsonevei er en vei med uavklart eierskap eller status. Ofte er disse veiene ikke kommunale, men kommunen har likevel tatt ansvar for drift – helt eller delvis.
Hvorfor slutter plutselig kommunen å ta ansvar for gråsoneveier?
Det som kjennetegner kommunens tilnærming til «gråsoneveiene» er et ønske om harmonisering med andre veier av lignende karakter i kommunen. Når en vei blir klassifisert som kommunal for vinterdrift, oppstår det som regel ikke problemer. Imidlertid, når kommunen trekker seg tilbake fra ansvaret også for vinterdrift, kan brukerne bli pålagt å overta driften og vedlikeholdet selv. Dette kan blant annet føre til økte kostnader for den enkelte.
Hvem har da ansvar for veien?
I samsvar med veglova § 54 plikter de som har veien i felles bruk å bidra forholdsmessig til kostnadene ved drift og vedlikehold av veien.
Hva er et veilag?
Et veilag er en sammenslutning av de som plikter å bidra forholdsmessig. Det er ikke strenge krav til formell organisasjonsstruktur for veilag, men laget skal møtes en gang i året eller når det er praktisk mulig, for å drøfte drift og vedlikehold. For lengre veier eller der veien tjener et mangfold av brukere kan det være lurt å etablere et styre og vedta vedtekter.
Fra kommunal til privat vei
I henhold til veglova §§ 7 og 8 har også kommunen myndighet til å beslutte at en kommunal vei nedlegges og omgjøres til en privat vei. Ved en slik omgjøring anbefales det å etablere et veilag, slik at ansvaret fordeles rettferdig blant brukerne.
Trenger du hjelp?
Ofte kan det være lurt at en tredjepart bistår med veiledning, etablering og utforming av dokumenter slik at en for eksempel unngår en rettslig prosess i jordskifteretten.
Advokatfirmaet Fusche Jenssen har erfaring med veiretter og veilag. Vi kan hjelpe deg med å opprette et nytt veilag eller å avklare hva slags rettigheter du har.
Ta kontakt på at@advfj.no eller +47 415 45 150